donderdag 13 augustus 2015

Wie helpt gepensioneerden en ouderen de pensioenwinter door?

Wie helpt gepensioneerden en ouderen de pensioenwinter door?

bron:  DFT Theo Gommer - Pensioenadvocaat

Een mooie titel zo midden in de zomer. Toch is duidelijk dat er een probleem ontstaat tussen ‘jongeren/werkenden’ en ‘ouderen/gepensioneerden’. Wat is er aan de hand?

Zoals uit alle informatie (van het CPB) blijkt, krabbelt de economie snel op en kunnen salarissen weer worden verhoogd, worden de lasten – met name voor werkenden - verlicht en neemt de werkloosheid onder jongeren af. Zij, de jongeren en werkenden, gaan er dus eindelijk weer op vooruit qua koopkracht.

De gepensioneerden echter niet. Hoe komt dat? Dat zit in twee zaken. Allereerst omdat bijna alle pensioenfondsen, zeker de bedrijfstakpensioenfondsen zoals bouw, metaal, maar ook die voor de gezondheidzorg en de ambtenaren, geen vet (meer) op de botten hebben. Ze hebben een zogenoemde lage dekkingsgraad en mogen dus de ingegane pensioenen niet verhogen.

Daar komt bij dat in vanaf juli De Nederlandsche Bank de rekenrente – om die dekkingsgraad te berekenen – weer heeft aangepast. Naar beneden! Dat betekent dat de pensioenfondsen nóg lager komen te zitten qua dekkingsgraad. Zo rond 2010 heeft de directeur van het pensioenfonds voor de gezondheidszorg gezegd dat ze waarschijnlijk de komende 15 jaar de pensioenen niet kunnen verhogen. Wel, daar begint het inderdaad op te lijken.

Sappelen

Het is namelijk niet te verwachten dat de marktrente snel en veel gaat stijgen. En ook de beleggingen zullen het niet (nog) beter doen. We worden echter wel snel ouder, en daar moet ook nog eens rekening mee worden gehouden. Ondanks het feit dat we dus enorm veel geld in de pensioenpotten hebben, blijft het daarom sappelen voor de ouderen.

Dan de ‘nog niet gepensioneerde’ ouderen. Zij komen steeds moeilijker aan een baan, dat blijkt inmiddels. Het enige dat er dan op zit, is met deeltijdpensioen te gaan – en proberen ‘bij te klussen als ZZP-er’. Maar ja, dan gaan ze sneller snoepen van de pensioenpot en betekent dat het pensioen in de toekomst minder wordt. En ook, net als bij de gepensioneerden, niet verhoogd wordt. Als ZZP-er bouw je immers niet automatisch pensioen op.

Al met al breekt er dus een lange tijd aan van stevige discussie tussen actieven en gepensioneerden hoe om te gaan met de pensioenpot. Naarmate het beter gaat met de economie én er steeds meer gepensioneerden komen zal die discussie steviger worden.

Al langer dan 5 jaar geleden schreef ik dat als we niet oppassen we niet een generatiediscússie maar een generatieconflict krijgen... Als ik maar geen gelijk krijg!