vrijdag 25 november 2022

Waarschuwing voor gulle pensioenfondsen: ’Dekkingsgraden kunnen net zo snel weer dalen’

Waarschuwing voor gulle pensioenfondsen: ’Dekkingsgraden kunnen net zo snel weer dalen’

AMSTERDAM - Pensioenfondsen buitelen bijna over elkaar heen nu het ene na het andere fonds een verhoging van pensioenen aankondigt. Corine Reedijk van Aon noemt het positief dat ze iets extra’s kunnen doen. „Met de huidige hoge kosten die ouderen hebben, kunnen ze dit goed gebruiken.” Maar het is de vraag of pensioenfondsen de grenzen moeten opzoeken. „Je hebt echt buffers nodig voor de overgang naar het nieuwe pensioenstelsel.”

Nadat veel pensioenfondsen jarenlang de hand op de knip hielden, krijgen gepensioneerden deze weken goed nieuws. De pensioenfondsen delen hoge indexeringen uit. Het grootste pensioenfonds ABP maakte donderdag een ongekende verhoging bekend van bijna 12%.

Met deze indexatie zegt het fonds voor ambtenaren en onderwijzers de ambitie na lange tijd waar te maken: „Pensioen dat meegroeit met de prijsstijging. Daar zijn alle deelnemers op korte of langere termijn bij gebaat.” De bestuursvoorzitter zegt dat het mogelijk is omdat de financiële positie van ABP het toelaat. „En omdat het fonds gebruik mag maken van soepelere regels omdat we willen overstappen naar het nieuwe pensioenstelsel.” ABP houdt daarna voldoende vet op de botten, zegt Van Wijnen. „Een glazen bol met hoe het er in de toekomst uitziet, heeft niemand. Maar deze stap onderstreept onze ambitie: een koopkrachtig pensioen voor onze deelnemers.”

Van de vijf grootste pensioenfondsen spant dat voor de bouw deze week de kroon met een indexatie van 14,52%. „Het is een opvallend en divers beeld deze week”, zegt Corine Reedijk van Aon. „Sommige fondsen doen 4 of 6%, andere bijna 15%. Stel dat je buurman in de bouw werkt en jij in de zorg, dat scheelt 8% indexatie. Dat is bijzonder, en een effect van de verschillende financiële posities van pensioenfondsen. Je merkt ook dat fondsen wel erg naar elkaar kijken, wat doet de ander?”

Reedijk snapt dat het voor fondsen goed nieuws is om te brengen. „Ouderen kunnen dit goed gebruiken.” Ze geeft wel een waarschuwing: „Wat je nu uitgeeft, heb je straks niet meer. De dekkingsgraden kunnen nog alle kanten opgaan. Als de rente dadelijk toch daalt, hebben ze minder buffer. Dat is geen ondenkbaar scenario.” Het is daarom de vraag of pensioenfondsen de grenzen moeten opzoeken. „Je hebt echt buffers nodig voor de overgang naar het nieuwe pensioenstelsel.”

Ook actuaris Henk Bets van Confident spreekt een waarschuwing uit. „Pensioenfondsen hebben een koopkrachtig pensioen beloofd in het nieuwe stelsel, dus hopelijk lukt dat dadelijk ook nog. Want zo snel als de dekkingsgraden nu zijn gestegen, zo snel kunnen die ook weer dalen.”

Bets noemt de verhogingen daarom wel gewaagd. „Ze spelen niet op safe. Ze gaan inlopen op hun voorzieningen, dus die dekkingsgraden gaan dalen, dus je hebt minder buffer voor de slechtere tijden.” Of dat verstandig is? „Het is goed dat ze invulling geven aan de ruimte. Maar ze moeten dan wel vertellen over de risico’s voor de toekomst.”