maandag 29 oktober 2018

Pensioenfondsen naar Brussel om btw-zaak

DEN HAAG (DFT) - Opnieuw doen de gezamenlijke pensioenfondsen een poging om vrijgesteld te worden van btw-betaling. Tot op heden heeft de lobby van brancheorganisatie Pensioenfederatie weinig nut gehad, nu proberen de fondsen het via Europese regelgeving.

Het gaat in deze zaak om veel geld. In totaal betalen de pensioenfondsen jaarlijks bijna €300 miljoen aan btw op geleverde beheersdiensten, zoals vermogensbeheer of pensioenadministratie. Tot enkele jaren geleden waren pensioenfondsen vrijgesteld van deze btw-betalingen, maar op basis van Europees recht is deze vrijstelling vervallen.

De Pensioenfederatie stelt dat Den Haag de Europese regels verkeerd interpreteert en dat de vrijstelling kan blijven bestaan. Pleidooien daarvoor hebben in Den Haag niets opgeleverd. In andere Europese landen zijn pensioenfondsen wél vrijgesteld van btw-betaling omdat de pensioenstelsels van die landen iets anders zijn. Daardoor is, zo zegt de federatie, een ’ongelijk speelveld’ ontstaan.


Nu klopt de federatie, samen met andere pensioenkoepels uit Europa, aan bij de Europese Commissie. Aan de Commissie wordt gevraagd de btw-richtlijn zodanig aan te passen dat ook Nederlandse fondsen btw-vrijstelling kunnen krijgen.

Méér informatie? Klik HIER voor een factsheet.


FNV: Pas rekenrente aan!

Vakbond FNV heeft een nieuwe eis gesteld bij de onderhandelingen over het pensioenakkoord. De bond wil dat er een hogere rekenrente wordt gehanteerd. Dat zegt vicevoorzitter Tuur Elzinga maandag in gesprek met NRC.
In het interview zegt Elzinga dat hij op deze wijze wil voorkomen dat er tussen generaties verschillen ontstaan in het pensioen. Volgens hem gaat "dit pensioen helemaal niet werken zonder een andere rekenrente".

De rekenrente wordt gebruikt om te berekenen of fondsen ook in de toekomst genoeg geld in de pot hebben. Omdat de rente nu laag is, moeten fondsen zich kunstmatig arm rekenen. Dat kan ertoe leiden dat zij uitkeringen moeten verlagen. FNV wil de regels versoepelen.

De vakbond legt daarmee een nieuwe bom onder het pensioenakkoord dat nabij is. De Nederlandsche Bank (DNB) stelt de rekenrente vast. Minister Wouter Koolmees liet de Tweede Kamer onlangs weten, op advies van DNB, niet aan de regels te willen tornen.

Elzinga zegt in NRC dat de rekenrente vooral voor jongeren een probleem is. "In het nieuwe stelsel bouwen mensen het grootste deel van hun pensioen op in het eerste deel van hun carrière. Als zij op dat moment door een lage rekenrente weinig pensioen opbouwen, komen ze op een achterstand die niet meer in te halen is", zegt Elzinga.

De vicevoorzitter van FNV maakt zich zorgen om het effect op latere generaties. "Dan gaan er verschillen ontstaan tussen generaties. Tussen jongeren die zijn ingestapt bij een hele hoge of juist lage rente. Dat willen wij niet. We willen pech- en gelukgeneraties voorkomen."