dinsdag 24 oktober 2017

Nederland heeft na Denemarken beste pensioenstelsel ter wereld

Nederland heeft volgens nieuw onderzoek het op één na beste pensioenstelsel ter wereld. Ons land blijft nummer drie Australië voor, terwijl het gat met nummer één Denemarken zelfs iets kleiner is geworden.

Sinds 2009 vergelijkt adviesbureau Mercer in de zogeheten ‘Global Pension Index’ de pensioenstelsels van landen over de hele wereld. Dit jaar werd gekeken naar de pensioenstelsels van dertig landen, drie meer dan vorig jaar*. De ranglijst van beste pensioenstelsels is gebaseerd op een evaluatie van de prestaties op drie elementen: toereikendheid, toekomstbestendigheid en integriteit. Daarbij werden onderdelen geanalyseerd, zoals door de overheid gefinancierde pensioenen, zelf gespaarde pensioenen, economische groei en overheidsschulden, maar ook eigen spaargeld en woningbezit van deelnemers.

Denemarken mag zich volgens de adviseurs wederom koploper noemen in de pensioenwereld. De totaalscore van Denemarken in de index is weliswaar lager dan in 2016, maar met 78,9 punten heeft het nog net voldoende punten voor een eerste plaats. Ook Nederland zag haar totaalscore dalen, maar wist wederom Australië voor te blijven. “De reden dat Nederland minder goed scoort dan vorig jaar is met name een andere weging van de indicatoren (reële economische groei is toegevoegd als een nieuwe wegingsfactor, red.), het stelsel is ten opzichte van vorig jaar nauwelijks gewijzigd,” verklaart pensioendeskundige Marc Heemskerk.




Nederland en Denemarken scoren vooral punten door de grootte van hun pensioenpot in verhouding tot de omvang van de economie. Zo is de omvang van het Deense pensioenvermogen zelfs ruim twee keer zo groot als dat van de economie, in Nederland is de pensioenpot goed voor zo'n 180% van het bruto nationaal product.

Over de hele linie staan pensioenstelsels wereldwijd onder grotere druk dan ooit, constateert David Knox van Mercer. Trends als de stijgende levensverwachting, de flexibilisering van de arbeidsmarkt, hoge staatsschulden en de lage rente raken alle pensioenstelsels.
Prestaties per land

In vergelijking met de 2016-editie van het onderzoek zijn er weinig grote veranderingen in de top 10. Singapore heeft Zwitserland ingehaald en staat nu op de 6e plaats. In de top 10 staan vooral Europese landen. Buiten Europa scoren Australië, Singapore, Canada en Chili het beste.

Op het gebied van toereikendheid doet Frankrijk het dit jaar erg goed. De Fransen stegen met ruim vijf punten en bekleden daarmee de eerste plaats. Vorig jaar was dit nog Nederland. Wat betreft toekomstbehendigheid behaalde Denemarken de hoogste score. Qua integriteit staat Finland net als vorig jaar op nummer 1. Nederland haalde een top 3 positie bij alle onderdelen.

Wil Nederland de koppositie veroveren van de Denen, dan zou de branche vooral de arbeidsparticipatie van ouderen een impuls moeten geven. Heemskerk: “De voornaamste aanbevelingen in het rapport zijn een grotere arbeidsparticipatie voor ouderen en meer besparingen voor de oude dag.” Ook de toekomstbestendigheid van ons pensioenstelsel is een aandachtspunt.

Het nieuwe regeerakkoord biedt volgens Heemskerk ons land “goede mogelijkheden” om in de toekomst de koppositie, die het in 2009, 2010 en 2011 nog bekleedde, terug te winnen.