maandag 24 februari 2020

Pensioen indexeren: Wat kost dat eigenlijk ?

In hun ‘brandbrief’ van 13 oktober 2019 gericht aan de fractievoorzitters van de Tweede Kamer vroegen een aantal ‘bekende’ Nederlanders aandacht voor de pensioen problematiek.
Naast de nodige kritiek/bemerkingen m.b.t. het huidige pensioenstelsel pleiten de ondertekenaars van de brief om in de huidige fase tussen het vigerende en het toekomstige pensioenstelsel ‘iets’ te doen om het geschonden vertrouwen te herstellen.
Citaat uit de brief: “We kunnen alleen maar vertrouwen herstellen als de werkelijkheid aansluit bij de aspiraties en andersom”.

Om het vertrouwen in de overheid voor de huidige en toekomstige pensioendeelnemers weer enigszins terug te winnen is compensatie van niet uitgekeerde pensioengelden van het grootste belang. 
Daarmede ontstaat er de broodnodige rust om het nieuwe pensioenstelsel verder uit te werken en neemt de onrust over het bestaande en nog op te tuigen nieuwe pensioenstelsel af.
Indien de pensioenfondsen toestemming verleend kan worden om tussentijds hun overmatig gegroeide pensioenvermogens aan te spreken ter compensatie van de inflatie in de afgelopen jaren dan levert dit slechts voordelen op.

Uitgaande van het gemiddelde aanvullend pensioen van ca.10.000 euro per deelnemer per jaar, en de gemiddelde inflatie van 2% zijn de indexatie kosten 200 euro per deelnemer per jaar.
Na 2008 hebben de meeste -en vooral de grootste- pensioenfondsen hun z.g. indexatie ambitie niet kunnen/mogen uitkeren. Tussen 2008 en 2019 waren er gemiddeld 3 miljoen uitkeringsgerechtigden. Jaarlijks werd er dus gemiddeld 600 miljoen euro aan uitgesteld loon niet uitgekeerd. Over de laatste 10 jaar dus een totaalbedrag van ca. 6 miljard euro.
In diezelfde 10 jaren is het totale pensioenvermogen van alle pensioenfondsen toegenomen met ongeveer 1000 miljard. Bij volledige indexatie zou het pensioenvermogen in 10 jaar tijd zijn gezakt van 1600 miljard naar 1594 miljard euro, een afname van minder dan 0,3 %.

Waarschijnlijk heeft het beheer en overmatige toezicht op ‘onze’ pensioengelden over de afgelopen 10 jaar een veelvoud gekost?!

Voor de goede orde:

  1. De onttrekking van geld uit de pensioenpot kost de belastingbetaler geen geld en spekt alleen maar de staatskas met belastinginkomsten; 
  2. De zorgkosten zullen zeker afnemen want menigeen maakt zich al jaren veel te druk om het pensioen. Stressen vergroot het medicijngebruik enz.;
  3. Nabetaling van de uitgestelde indexatie van de pensioengelden geeft de toekomstige pensioengerechtigden eerder vertrouwen dan wantrouwen in elk ander pensioenstelsel. Daarmee bewijst men daadwerkelijk dat kan worden gesproken van “het beste pensioenstelsel”.