Theo Gommer in De Telegraaf:
Vorige week is dan eindelijk de (definitieve) wet Toekomst Pensioenen ingediend. 12 jaar na het eerste PensioenAkkoord in 2010 - toen een verhoging van de AOW- en werkgeverspensioenleeftijd is afgesproken en een modernisering van het pensioensysteem - is de kogel door de kerk.Elke werknemer krijgt een gelijkblijvende premie (flatrate) toegezegd. Die gaat in een individuele of collectieve beleggingspot. De opbrengst daarvan bepaalt op pensioendatum de hoogte van het pensioen. Wel mag 10% van die premie gebruikt worden voor een collectieve solidariteitsreserve. Die is bedoeld om het pensioen (na ingang) stabiel qua hoogte te houden.
Alle opgebouwde pensioenen, ook van gepensioneerden, worden omgezet (ingevaren heet dat) in het nieuwe systeem.
Bij de aankoop van het pensioen mag rekening worden gehouden met toekomstig te behalen rendement, het zogenaamde projectierendement. Dat ligt hoger dan de huidige marktrente en dat is dus positief. Zeker voor (bijna) gepensioneerden.
Opvallend is verder dat pensioen nog maar tien jaar voor de AOW-datum mag ingaan, dat was onbeperkt. En er komt een standaard partnerpensioen van 50% van het salaris. Daarvoor is dan alleen een samenlevingsverklaring van beide partners nodig.
Ook ZZP’ers krijgen ruim meer mogelijkheden om pensioen - in de vorm van een bancaire lijfrente - op te bouwen. Dat is voor hen goed nieuws.
De wet moet per 2023 ingaan, met een overgangsregime tot 2027. Dan moeten alle pensioenregelingen dus aangepast zijn aan het nieuwe systeem. Ook de aanpassingen van de Wet Pensioenverdeling bij Scheiding worden uitgesteld tot 2027 (in plaats van 1 juli 2022).
Later wordt nog verder gesproken over een definitieve regeling voor vroegpensioen voor zware beroepen en worden de mogelijkheden om flexibel met pensioengeld om te gaan, bijvoorbeeld om met pensioengeld een eigen woning te kopen, uitgebreid.
Al met al goed dat we nu eindelijk aan de slag kunnen met de modernisering van ons pensioensysteem en het zodoende passend te houden gezien de maatschappelijke en arbeidsrechtelijke ontwikkelingen.