Vijf zwakke punten van Schoutens pensioenplan:
Het was een opmerkelijke cri de coeur van pensioenadviseur Jacintha van Bijnen van consultancybureau Aon. „In de media bestaat het idee dat het allemaal beter wordt. Ik vind dat persoonlijk nogal eng”, sprak zij tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer. „Ik denk niet dat voldoende is doordrongen dat dit de meest fundamentele wijziging is in de pensioenwereld die ooit in Nederland plaatsvond.”
Honderden pagina’s aan wetteksten voor het nieuwe pensioenplan liggen in de Tweede Kamer. Om alle details te kunnen overzien, hield de Kamer maar liefst drie rondetafelgesprekken met deskundigen. Pensioenminister Carola Schouten heeft inmiddels talloze vragen ontvangen. Wat zijn de vijf zwakke punten in het pensioenplan?
1. InvarenBij de overstap van het huidige naar het nieuwe pensioenstelsel wordt voor honderden miljarden aan opgebouwde pensioenrechten overgeheveld. „Dat invaren wordt het heikelste punt”, denkt Herman Kappelle, pensioenhoogleraar aan de VU en adviseur bij Aegon. Nu is het een grote collectieve pot waarin alle werkenden en gepensioneerden rechten hebben opgebouwd. Die moet worden verdeeld naar individuele pensioenpotjes. Hoe ga je dat doen? „Voor de leek is dat straks compleet onnavolgbaar”, verwacht Van Bijnen.
2. Onzeker pensioenNa het sluiten van het pensioenakkoord zei FNV-onderhandelaar Tuur Elzinga dat iedereen erop vooruit gaat. „Dat kan niet”, reageert Van Bijnen. „Je kunt de pot geld maar één keer verdelen en er zit geen geldmachine in het systeem. Wij hebben dat zelf nagerekend: vooral volgende generaties krijgen minder.” Maar het idee is toch dat als er meer risico genomen mag worden met pensioenvermogen op de beurs, iedereen dan een hoger verwacht pensioen krijgt? „Inderdaad. Maar dat blijft een risico. Dat kan ook fout gaan”, stelt Van Bijnen.
3. Uitlegbaarheid„De ambitie is dat je een pensioen opbouwt van 75% van je gemiddelde salaris in 42 jaar tijd”, zegt Kappelle nuchter. „Het nieuwe systeem is echt beter uitlegbaar dan het oude toezichtskader met zijn rekenregels en de rekenrente.”
Van Bijnen is minder positief. „Met het nieuwe pensioen is een monster gecreëerd. Het is zo complex gemaakt dat we bijna weer terug bij af zijn”, stelt zij. Ze doelt vooral op de solidariteiten die in het nieuwe pensioen worden ingebouwd. Om beursverliezen uit te smeren over de jaren en generaties bouwen pensioenfondsen een solidariteitsreserve, waarvan de werking niet voor iedereen duidelijk zal zijn. „Zo maken we van pensioen weer die black box waarvan we niet begrijpen wat eruit komt”, voorziet Van Bijnen.
4. Arbeidsmarkt„Het is jammer dat het pensioen voor zzp’ers achter de horizon is verdwenen”, reageert Kappelle. De bedoeling was dat het nieuwe stelsel beter zou aansluiten nu meer van baan wordt gewisseld en vaker in flexcontracten of als zzp’er wordt gewerkt. „De 1,1 miljoen zzp’ers krijgen nu niet de kans een pensioen op te bouwen dat alle werknemers wel kunnen. Echt een gemiste kans.”
5. Menskracht
„Dit is een immense operatie”, stelt Kappelle. „De grootste transitie die ik in mijn 40-jarige carrière hebt meegemaakt.” Hebben we voldoende pensioenadviseurs om alle werkgevers tijdig te bedienen? Het lijkt een retorische vraag. „Ik denk dat dit een groot knelpunt wordt, omdat we te weinig mensen hebben. Met name voor kleinere mkb-werkgevers gaat dit een probleem worden.” Van Bijnen denkt niet dat het haalbaar is.
Tijdlijn nieuw pensioen:- 5 juni 2019: Pensioenakkoord.
- 4 juli 2020: Uitwerking pensioenakkoord
- 30 maart 2022: Pensioenwet naar Kamer.
- 1 juli 2022: Pensioenfondsen komen met intentieverklaring dat ze vermogen gaan ’invaren’ in nieuw contract, soepeler regels voor indexatie.
- Najaar 2022: Behandeling in Tweede Kamer.
- Najaar 2022: Behandeling in Eerste Kamer.
- 1 januari 2023: Wet Toekomst Pensioenen treedt in werking, transitieperiode naar nieuw stelsel.
- 1 januari 2027: Nieuw pensioencontract uiterlijk ingevoerd.