woensdag 2 augustus 2023

Opsteker pensioenfondsen door stijgende rente: dekkingsgraad loopt flink op

 Opsteker pensioenfondsen door stijgende rente: dekkingsgraad loopt flink op


De dekkingsgraden van de pensioenfondsen staan er goed voor: in juli liepen die fors op als gevolg van de stijgende rentes. De gemiddelde dekkingsgraad in juli steeg naar 122%.

De zogeheten indicatieve beleidsdekkingsgraad, het cijfer dat is gebaseerd op de gemiddelde dekkingsgraden van de afgelopen twaalf maanden, bleef in juli stabiel op 120%, zo komt uit de berekeningen van Aon naar voren.

De laatste tijd hebben vooral wereldwijd aandelen een sterke periode achter de rug, zag Aon. In juli kwamen daar nog de aankondigingen van de Fed en ECB bij: extra renteverhogingen zouden in de toekomst nodig zijn om de hoge inflatie te beteugelen. „De rente liep daarna op, de Nederlandse tienjaarsrente kwam tot boven de 3%”, zegt de woordvoerder van Aon.

zaterdag 1 juli 2023

1 juli 2023: Vandaag treedt de Wet toekomst pensioenen in werking

Vandaag treedt de Wet toekomst pensioenen in werking. 

Daarmee begint een overgangsfase van enkele jaren waarin werkgevers en werknemers met elkaar afspraken gaan maken en pensioenuitvoerders deze afspraken gaan uitvoeren.

Tijdens deze overgangsfase is het van belang dat mensen goede uitleg krijgen over wat er hetzelfde blijft en wat er verandert in hun pensioenregeling. Daarom start er vanaf 21 augustus een brede voorlichtingscampagne vanuit de Rijksoverheid over de nieuwe pensioenregels, waarbij nauw wordt samengewerkt met vakbonden, werkgevers en pensioenuitvoerders.

Via deze voorlichtingscampagne worden Nederlanders geïnformeerd over wat pensioen is, wat hetzelfde blijft en wat er verandert. Dit gebeurt via advertenties op radio, televisie en internet. Persoonlijke informatie over de eigen pensioenvoorziening volgt later vanuit de pensioenuitvoerders, als zij de afspraken van vakbonden en werkgevers gaan uitvoeren. Meer informatie over de nieuwe pensioenregels is te vinden op www.onsnieuwepensioen.nl.

Wat verandert er al op 1 juli?

Er zijn enkele zaken waar mensen op 1 juli meteen wat van kunnen merken. Zo wordt de belastingvrijstelling voor pensioenopbouw in de derde pijler verruimd van 13% tot 30%, zodat bijvoorbeeld zelfstandigen meer pensioen kunnen opbouwen. Ook treedt het transitie-financieel kader in werking, waardoor pensioenfondsen de pensioenen sneller kunnen verhogen als de financiële mogelijkheden er zijn. Dit komt doordat zij al met de bril van het nieuwe pensioenstelsel mogen kijken.

Ook wordt de wachttijd voor het opbouwen van pensioen per 1 juli afgeschaft. Iedere werknemer wiens werkgever een pensioenregeling heeft bouwt dan vanaf de eerste dag pensioen op. Tot slot geldt vanaf 1 juli de nieuwe norm voor keuzebegeleiding. Pensioenuitvoerders moeten hun deelnemers nog beter begeleiden bij het maken van keuzes voor hun pensioen.

Wat blijft er hetzelfde in de nieuwe wet?

In de ‘Wet toekomst pensioenen’ zijn de afspraken vastgelegd die werkgevers, werknemers en het kabinet in 2019 met elkaar hebben gemaakt in het Pensioenakkoord. Het uitgangspunt van de nieuwe wet blijft dat pensioenen gezamenlijk worden opgebouwd en dat financiële risico’s met elkaar gedeeld worden. Werkgevers en werknemers leggen premie in, pensioenuitvoerders beleggen dat geld en keren de pensioenuitkeringen uit.

En wat verandert er de komende jaren?

De afgelopen jaren gingen de meeste pensioenen niet of nauwelijks omhoog. In het nieuwe pensioenstelsel kunnen pensioenuitvoerders de opbrengst van hun beleggingen sneller gebruiken om de pensioenen te verhogen. Omgekeerd werkt het ook: als het flink tegenzit, kunnen de pensioenen ook omlaag. De nieuwe pensioenwet regelt wel dat er buffers zijn om dat zo veel mogelijk op te vangen.

De nieuwe pensioenwet zorgt er ook voor dat het duidelijker en persoonlijker wordt hoeveel pensioen er is opgebouwd. Het pensioen van een deelnemer is voortaan alle premie die namens die deelnemer is betaald, plus het rendement dat dit geld heeft opgeleverd.

Wat ook verandert, is dat de premie die werknemers betalen op elke leeftijd ten gunste komt van hun eigen pensioen. In het vorige systeem werd het meeste pensioen opgebouwd aan het einde van de loopbaan en was er een impliciete subsidie van jong naar oud. Een andere baan of werkloosheid had aan het eind van de loopbaan daardoor extra grote gevolgen. De nieuwe wet sluit op deze manier beter aan bij dat mensen tegenwoordig niet meer veertig jaar voor één baas werken.

Wat kunnen mensen zelf doen?

Voor de overgang naar het nieuwe pensioenstelsel hoeven mensen zelf niks te doen: het is aan vertegenwoordigers van werknemers en werkgevers om afspraken te maken over de nieuwe regelingen. Wel is het goed om de contactgegevens te controleren bij de verschillende pensioenuitvoerders, zodat informatie over de overgang naar de nieuwe pensioenregels ook goed aankomt.

donderdag 8 juni 2023

Neem kosteloos deel en claim eenvoudig uw schade bij de Nederlandse Staat.

De Nederlandse Staat heeft in 2007 een cruciale fout gemaakt bij de implementatie van de Nieuwe Pensioenwet met als gevolg dat de meeste pensioenfondsen in Nederland in de periode van 2008 tot en met 2021 nauwelijks mochten indexeren. Dit heeft ertoe geleid dat werkenden veel minder pensioen hebben opgebouwd dan waar zij recht op hebben en dat ouderen meer dan 25% koopkracht hebben ingeboet. Ondertussen zijn de pensioenreserves in Nederland in dezelfde periode opgelopen van ca. €700 miljard tot ca. €1.700 miljard.


PensioenVoldoen.NL spant een procedure aan tegen de Nederlandse Staat met als inzet de compensatie van alle indexatieschade van onze Deelnemers. Uw deelname is kosteloos en zonder enig risico. Klik HIER voor deelname. De stichting heeft geen winstoogmerk. Alle kosten van de stichting en de juridische procedure(s) worden gefinancierd door Legis Capital B.V., een externe procesfinancieringsmaatschappij (een zgn. "litigation funder") in ruil voor maximaal 4,5% van de toegewezen bruto schadeclaim. Vervolgens stellen wij een procedure in tegen de Nederlandse Staat, zodat u ook deze ingehouden 4,5% terugkrijgt.

In een tijd waarin alles duurder wordt en de inflatie nog niet voorbij is, zou de uitbetaling van deze claim aan onze gepensioneerden natuurlijk een flinke opsteker zijn. Met de nieuwe pensioenwet zijn miljoenen werkenden die pensioen opbouwen gedupeerd doordat hun opgebouwde pensioen te laag is "ingevaren". Als u zich als Deelnemer heeft aangemeld ontvangt u in Juni een formulier waarop wij vragen om uw pensioengegevens in te vullen, deze gegevens worden zorgvuldig bewaard en vertrouwelijk behandeld. Met uw steun gaan wij aan de slag en houden u op de hoogte van de ontwikkelingen.