Ondanks rendementen van 15 tot 20 procent is het nog steeds niet mogelijk de pensioenen aan te passen aan de oplopende prijzen. De koopkracht van de gepensioneerden gaat daardoor ook het komende jaar weer verder achteruit. Een bizarre situatie die ertoe heeft geleid dat Nederlandse gepensioneerden de afgelopen jaren bijna een kwart van de koopkracht van hun pensioen zijn kwijtgeraakt.

De huidige problemen rond de pensioenen worden niet veroorzaakt door de slechte rendementen, maar door de veel te strenge regels die onze overheid aan de pensioenfondsen heeft opgelegd. Onze partij vraagt hier al jarenlang aandacht voor, maar meestal zijn onze betogen aan politieke dovemansoren gericht. Gelukkig groeit de aandacht voor deze problemen. Onlangs richtte een groep van zestig hoogleraren, pensioendeskundigen en bestuurders uit het bedrijfsleven zich tot de fractievoorzitters in de Tweede Kamer met adviezen om de regels aan te passen. Want het is niet meer aan mensen uit te leggen dat pensioenfondsen torenhoge rendementen boeken en de politiek tegelijkertijd druk debatteert over extra kortingen op pensioenuitkeringen. Alsof het koopkrachtverlies van ouderen nog niet groot genoeg is geweest. Dat is niet te begrijpen.
Bij veel ouderen leeft het idee dat er door partijen weliswaar eindeloos over allerlei systemen wordt gesproken, maar dat we geen meter opschieten. Dat er talloze commissies, stuurgroepen en werkgroepen zijn ingesteld, maar er niets is opgelost. Het enige wat dit gepraat af en toe heeft opgeleverd, zijn complexe akkoorden met allerlei nieuwe regeltjes die de ruimte om de pensioenen te verhogen alleen maar verder beperken.
Zolang we niet tot een wezenlijke verandering van de spelregels komen, blijft het ronddraaien in dezelfde cirkeltjes als de afgelopen jaren. Het is ook niet verrassend dat, ondanks alle jarenlange onderhandelingen tussen de diverse partijen, er nog steeds geen zicht is op een nieuw pensioenakkoord. Een akkoord dat er volgens ons ook niet komt als het kabinet blijft vasthouden aan dezelfde starre uitgangspunten. Wanneer er geen duidelijke wijziging komt in de rekenrentesystematiek, zal er weinig vooruitgang zijn, anders dan een poging de risico’s zo veel mogelijk naar de deelnemers te verschuiven.
Martin van Rooijen is voorzitter van de Eerste Kamerfractie van 50-plus
De pensioenfondsen hebben een gouden jaar gedraaid met hun beleggingen, maar de pensioenen gaan níet omhoog. De lage rente gooit roet in het eten. Verwachting is dat het pensioenstelsel verder wordt versoberd. Martin van Rooijen is ontsteld. „Ouderen begrijpen hier niets meer van.”